Catering

Catering je spoločenská udalosť alebo iná spoločenská akcia, ktorá sa koná mimo prevádzky alebo výrobnej prevádzky, v ktorej sa jej väčšia časť vyrába.

Cateringovú spoločnosť v zásade tvorí mala časť ľudí a to zvyčajne manažéri, šéfkuchár a vodič – servisák. Nakoľko je táto práca náročná na psychiku a na čas strávený pri nej, sa pri väčších akciách najímajú kuchári, čašnici a manageri. Catering je z pohľadu šéfkuchára akcia, ktorú musí najprv vytvoriť podľa želania klienta, poradiť mu so skladbou jedál, nápojov, animácií, techniky a vizáže. Ďalšie kroky súvisia s naplánovaním výroby, logistiky a samotnou realizáciou akcie. Podľa dispozície, ktorú schváli klient si šéfkuchár objednáva tovar a ľudí, ktorých pri výrobe a realizácii potrebuje. Je to všetko veľmi časovo náročné, pretože potraviny sa musia doviezť, vyrobiť a skonzumovať v stanovených časoch tak, aby boli kvalitne a stopercentne nezávadné a neposlednom rade sa musia upraviť a pripraviť na prevoz, ktorý sa musí naplánovať úplne dôkladne, pretože sa stáva, že v jeden deň máme 3 a viac akcií na rôznych miestach a v rôznych mestách na Slovensku alebo aj v blízkom zahraničí. Šéfkuchár so svojim tímom má pri tom najdôležitejšiu funkciu, pretože väčšinou od nich záleží akú show pripravia pre hostí. Jedlom, ktorým sa dá veľmi dobre zaujať, ak je kvalitne a ešte aj efektne pripravené, no pre šéfkuchára aj efektívne z pohľadu výroby a nakladovosti, do ktorej sa musí zmestiť podľa požiadaviek klienta a pravdu povediac je to niekedy dosť ťažké urobiť za málo peňazí veľa muziky, ale na Slovensku a v cateringovej spoločnosti, v ktorej pracujem máme už aj dosť klientov, ktorí majú dobrý rozpočet na to, aby sme sa mohli ukázať v tej najlepšej kvalite a naozaj spraviť jednu veľkú a odbornú show, ktorá ostane v pamäti klienta a ten sa k nám vráti i nabudúce, pretože sme pre neho zárukou kvality a jedinečnosti akú mu môžeme poskytnúť len my. V dnešnej dobe sa catering stáva z pohľadu trendu veľkolepým divadlom s presnou choreografiou pod taktovkou režisérov – šéfkuchára a manažéra, pretože dnes je dôležité podávať klientovi nielen jedlo a nápoje, ale aj film alebo dej k jedlu a k nápojom, čo znamená, že sa stále viac vyžadujú animačné a live varenia a podávania jedál. Tu šéfkuchár cateringu potrebuje len odborných a zručných kuchárov, ktorí vedia jedlo nielen pripraviť, ale aj podať správnou formou. Catering je o správnom načasovaní, o logistike, o manažovaní a v neposlednom rade o ľuďoch, pre ktorých to nie je len povolanie, ale aj poslanie.

(Execution time: 0.0384 | Memory usage: 2.12MB)